FRA, gasledningen och militariseringen av Östersjön

by yeslove, June 23rd, 2008 | No Comments

Adenoid Hynkel, ur Chaplins DiktatornAdenoid Hynkel och geopolitiken

Det är förvånande med det osedvanliga tryck man drev igenom FRA-lagen. Undrar varför folkspionage är så oerhört viktigt? Är förlusten av det öppna samhället själva avsikten eller bara collateral damage?

Den mycket långtgående lagen om avlyssning i kabel har motiverats med terroristhot där man hänvisat till ett par falskflaggade operationer (911, London) men några militära hot mot Sverige påstår man sig inte kunna se. I mellanöstern, varifrån Europa får en ansenlig del av sin olja står världen på randen till ett världskrig men här hemma ser man ingen hotbild. Man må väl vara förlåten om man som svensk tidigt kommer i tanke på Anna Lindh så fort det saknas hotbilder kring stora politiska skeenden för det är något som inte stämmer här. (more…)

FRA-lagen legaliserar massivt spionage mot Ryssland

by yeslove, June 20th, 2008 | 5 Comments

IDG:Ryssland mål för spaningen

Anders Björck, tidigare försvarsminister och ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, betonade denna innebörd av signalspaningen redan när FRA-lagen togs upp till debatt i riksdagen i fjol. Diskussionen har handlat för mycket om avlyssning av enskilda individer, ansåg han.

– En stor del av den internationella trafiken och den nationella trafiken i vissa länder går via Sverige i kabel. Jag tror inte att jag behöver säga mer, sa han då.

80% av rysslands internettrafik går genom Sverige säger man, och den vill man åt. Kanske är det så att det svenska folkspionaget som debatten fokuserat på egentligen är ett mindre problem än det att lagfästa ett massivt spionage mot Ryssland. Inte en direkt krigshandling men en kraftig fientlig markering som kommer att uppfattas på ett liknande sätt som det Polsk/Tjeckiska missilförsvaret. Förutom 9 miljoner arga svenskar har vi nu 140 miljoner arga ryssar. (more…)

FRA – Hotbilden är falsk

by yeslove, June 17th, 2008 | 8 Comments

SVT livesändning om FRA debatten i riksdagen (tack för länken gardebring)

Försvarsberedningens ordförande, Karin Enström viftar med diffusa hotbilder om terrorism. Det är efterhand ganska många som inte tror på det här för Sveriges del, man menar att terrorism är något man kan drabbas av som en asymmetrisk respons om man invaderar andra länder.

Den här bloggaren är inte så säker på det utan hävdar istället att terrorismen är ett monsturöst falsarium, en myt skapad av våra egna västliga medier och säkerhetstjänster och något man kan drabbas av när ett väsentligt politiskt skifte ska genomföras där vi inte känner oss tillräckligt rädda för att gå med på vad som helst. Lyssna på Donald Rumsfeld vid ett lunchmöte för två år sedan:

The perception of the threat is so low in this society that it’s not surprising that the behavior pattern reflects a low threat assessment. The same thing’s in Europe, there’s a low threat perception. The correction for that, I suppose, is an attack.

(more…)