FRA-lagen legaliserar massivt spionage mot Ryssland
Posted by yeslove, June 20th, 2008 | Print
IDG:Ryssland mål för spaningen
Anders Björck, tidigare försvarsminister och ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, betonade denna innebörd av signalspaningen redan när FRA-lagen togs upp till debatt i riksdagen i fjol. Diskussionen har handlat för mycket om avlyssning av enskilda individer, ansåg han.
– En stor del av den internationella trafiken och den nationella trafiken i vissa länder går via Sverige i kabel. Jag tror inte att jag behöver säga mer, sa han då.
80% av rysslands internettrafik går genom Sverige säger man, och den vill man åt. Kanske är det så att det svenska folkspionaget som debatten fokuserat på egentligen är ett mindre problem än det att lagfästa ett massivt spionage mot Ryssland. Inte en direkt krigshandling men en kraftig fientlig markering som kommer att uppfattas på ett liknande sätt som det Polsk/Tjeckiska missilförsvaret. Förutom 9 miljoner arga svenskar har vi nu 140 miljoner arga ryssar.
Så smart, är vi på ett nationellt självmordsuppdrag här i landet, ett bondeoffer på det geopolitiska schackbrädet?
Man får förmoda att de flesta ryssar sedan länge ändå räknar med att deras internettrafik är avlyssnad så effekten är kanske främst politisk, Sverige neutraliserar sin neutralitet och bekänner färg som en aggresiv stat gentemot en stormaktsgranne med en lag och ett riksdagsbeslut. En kommande rysk reaktion som måste anses som oundviklig kan sedan tillsammans med en god portion välodlad paranoia användas som argument för ett ökat samarbete med NATO och Echelon/UKUSA.
Det hela bygger på en systematisk (och instrumentell) oförmåga att se sig själv i spegeln, för det är ‘vi i väst’ som är den aggressiva parten. Så här skriver Staffan Danielsson på sin blog:
Staffan Danielsson:Tallin – nära Ryssland
Mycket givande att lyssna till och resonera kring försvar och säkerhet i Norden och östersjöregionen.
Spännande att titta ut över Varangerfjorden och vidare ut i Barents hav och därute shokmanfältet med dess enorma fossila fyndigheter, som kanske ska transporteras till kontinenten via gasledning genom Ryssland och kanske östersjön.
Vad ger detta för resultat; avspänning och handel eller spänningar och misstänksamhet?
Han är ju knappast ovetande om signalspaningens utrikespolitiska syfte men oförmögen att föra in resultatet av detta i sin spänningsekvation. De här enorma fossila fyndigheterna han blickat ut över, har det inte slagit honom att Sverige skulle kunna ha någon nytta av dessa? Särskilt om det smäller i mellanöstern och vi inte har något annat än punktskatter på ylletröjor och varma sockor att rädda välfärden med?
Att koppla på oss på den rysktyska gasledningen och skaffa oss ett gemensamt regionalt intresse följer ju det recept som man i andra sammanhang framhåller är just EU’s fredsformel. Vem ska Sverige annars få sin energi ifrån, USA, Israel?
Klistrar in en egen kommentar från inlägget:
>Vad ger detta för resultat; avspänning och handel eller spänningar och misstänksamhet?
Det beror mycket på ens egen attityd. Du glömmer en regional spänningsfaktor av mer distinkt karaktär; det Amerikanska missilförsvaret i Polen och Tjeckien vars funktion beskrivs så här av två militäranalytiker i foreign affairs:
“The current and future U.S. nuclear force, in other words, seems designed to carry out a preemptive disarming strike against Russia or China.”
“…the sort of missile defenses that the United States might plausibly deploy would be valuable primarily in an offensive context, not a defensive one — as an adjunct to a U.S. first-strike capability”
Det är ett offensivt vapen avsett att fånga upp de få missiler som överlever en preventiv kärnvapenattack riktad mot Rysslands strategiska kärnvapenstyrka. Utan den informationen går det inte att förstå Ryssland eller oss själva, gissa vem som bor alldeles i närheten av målen?
Kan det inte lätt bli en dålig vana att antagonisera sina energileverantörer? Smäller det i Hormuzsundet och Ryssland inte längre prioriterar energileveranser hit ligger vi illa till och får kanske börja exportera åkarbrasor. Eller så försvinner vi i en preventiv kärnvapenattack där man samtidigt och med nära 100% träffsäkerhet slår ut varenda Rysk silo, mobilramp och ubåt.
I det är signalspaning förstås av yttersta vikt för att garantera träffsäkerheten lika mycket som för kontroll av väljarna och dess ledare på varje nivå.
Den länkade artikeln i foreign affairs är ett nyckeldokument som utgör det diplomatiska startskottet för kapprustningen och det så kallade ‘nya kalla kriget’. Vår mediebild att Ryssland plötsligt blev hotfullt är lika falsk som den terrorism man motiverat FRA-lagen med. Läs mer om de militära allianser som håller på att inringa Ryssland och Kina.
Andra bloggar om: FRA, Signalspaning, Avlyssning, Försvarspolitik, Geopolitik, Nato
Comments are closed
Comments are currently closed on this entry.5 Responses to “FRA-lagen legaliserar massivt spionage mot Ryssland”
20. June 2008
LÖRDAGEN DEN 28/6 KL 12:00 på KUNGSPORTPLATSEN! Demonstration mot FRA-Lagen
20. June 2008
“Förutom 9 miljoner arga svenskar har vi nu 140 miljoner arga ryssar.”
Snälla gulliga svenskar, ni är välkomna! Ni får gärna avlyssna och spionera så mycket som ni bara vill, ni kan ju iaf inte alls ryska.
mvh
20. June 2008
Bra analys love!
Undrar när:
Det går upp för de försvarsanställda att rysskräck är en arbetskada och inte grundad på reellt hot.
FOI börjar analysera USA:s aktiviteter lika kritiskt som Rysslands
Media börjar rapportera lika kritiskt om USA:s och deras lierades aktiviteter – maktambitioner, vapenhandel, stöd till terrorism, brott mot mänskliga rättigheter med mera – som de rapporterar om Ryssland.
Fåren (flocken) i Sverige ska upptäcka att vi är indoktrinerade och hjärntvättade
21. June 2008
@en av de där 140 miljonerna
Tack ska du ha, känner mig lite bättre till mods av det.
@Magnus Berg
Ja FOI behöver definitivt uppdateras.
21. June 2008
[...] Forum För Frihet, Enligt Min Humla igen, Mad World #3, Steve Lando, Enligt Min Humla #3, yeslove, Rick Falkvinge (pp) #3, Mina Moderata Karameller #4, Opassande igen, Oväsentligheter #3, [...]